Oplossing van “De Leergierige Vorst”

Vorst Guus en Sik Max zaten op meerdere plekken in de tekst verstopt. Allereerst de verwijzing naar de sporten die de Hoogheid en zijn Sik beoefenen: voetbal en tennis. Vlak daarna wordt er gesproken over een huisvestigingsvraagstuk. Wie lossen er huisvestigingsvraagstukken op? Onder andere een makelaar en Vorst Guus werkt als bordenplaatser bij het makelaarskantoor van zijn vader. Dat borden plaatsen kwam later in de tekst nog terug en tevens was de ‘sleutel tot succes’ hier een verwijzing naar.

‘Niet van hier maar wel een van de bekendste’ is een verwijzing naar de betekenis van de naam Guus. Dit betekent namelijk ‘beroemde vreemdeling’. De naam van de Sik, Max, betekent ‘de grootste’, vandaar dat in de tekst wordt verwezen naar een groots man. En er zit nog een naamsverwijzing in: De vriendin van de Sik heet Lot en de betekenis van die naam is ‘gesluierde’, vandaar noemen van een sluier in de tekst.

In de tekst staat ’37 jaar later’. Er zit 37 jaar verschil tussen de benoeming van de opa van de Hoogheid, Hans, als Stadsprins van Oldenzaal en de benoeming van Guus als Vorst van de BB. Ook wordt er melding gemaakt van een winkelchef. De Vorst studeert retailmanagement: winkel verwijst naar retail, chef naar management. Ook vraag ik me in de tekst af of ik in de hel ben beland. De Hoogheid woont aan de Hanhofweg in De Lutte. Aan de Hanhofweg is een vallei die heet De Hel. Daar is ook een monument met dezelfde naam en dat monument is ontworpen door architect Harry Kamphuis, waarbij de achternaam een verwijzing is naar de achternaam van de Sik.

Tot slot duikt de schim drie keer op: de eerste keer aan de Steenstraat vlak voorbij de Stadspoort, de tweede keer op de Groote Markt waar ik bij Ter Stege voor de deur sta en hem achter mij weg zie schieten en tot slot vanaf Dönerplace ‘iets verderop’. Dit zijn allemaal verwijzingen naar de Hoogheid: de eerste locatie aan de Steenstraat is de locatie waar zijn opa en oma wonen, de tweede locatie verwijst naar het Kockstraatje (tussen Markant en Ome Hans) en de derde locatie aan de Bisschopstraat is de locatie van Makelaarskantoor KockVanBenthem. De rest van de tekst was zoals gebruikelijk of onzin of om jullie op het verkeerde been te zetten.