De Mysterieuze Vorst + oplossing

De Mysterieuze Vorst

Het is een van de best bewaarde geheimen van Boeskoolstad. Want wie wordt de nieuwe Vorst van de Blaanke Boeskeulkes? Hieronder een cryptisch verhaal om u een handje te helpen bij deze zoektocht. Op 1 januari 2023 is het zover en toont Hij zich aan het publiek bij Ter Stege. Na 1 januari laten we op onze socials weten waar Hij verstopt zat.

Waar vorig jaar de herfst al lang en breed was ingezet, hebben we nu in oktober nog te maken met temperaturen ruim boven de 20 graden. Gunstig gezien de idiote prijzen op de energiemarkt, ook al heeft mijn huis energielabel A, ongunstig voor mijn ‘carnavalsgevoel’. Ik merk dat ik de focus totaal nog niet op het komende carnavalsseizoen heb gericht. Dus ik was ook nog lang niet bezig met de vraag ‘wel het dit joar mot wodd’n’. Totaal niet bezig met de vraag of de keuze gaat vallen op de nieuwe jonge garde of dat er nog een keer geput gaat worden uit de heersende elite. Ik lig dan ook heerlijk op mijn rug te relaxen in de zon in de tuin van mijn eigen paleisje als ik achter mij, onder de overkapping, een doffe dreun hoor. Ik sta snel op, kijk rond en zie dat er op de tafel een grote envelop ligt. De doffe dreun was dus de deur geweest die heel voorzichtig en zachtjes geopend was, maar met een doffe dreun weer dichtgegooid is. Ik trek gelijk de deur open en zien nog net een schaduw het hoekje omlopen. Het heeft geen nut om op mijn Havaianas de achtervolging in te zetten, dus ik loop terug de tuin en open de envelop.

Voor jou is het nu nog vraag

Kom ik het te weten vandaag?

Dat moment is inderdaad nu gekomen

Je voelt de spanning al door je aderen stromen

Momenteel nog een vreemdeling die al wel wordt geroemd

Hopende dat je straks de juiste naam noemt

Ga snel op weg terwijl je dit geheim meetorst

En voeg je vervolgens bij de symbolische Vorst

Dus ik pak mijn fiets en ga op weg. Het is zaterdagavond en inmiddels valt de schemering al iets in. Weg uit de nieuwbouwwijk waar de bouwplannen zich maar blijven ontwikkelen, in de richting van de Oldenzaalse Altstadt. Onder het spoor door, door de Spoorstraat, rechtsaf de Beatrixstraat in, vervolgens via de Wilhelminastraat op weg naar het mooie BB-beeld op de Ganzenmarkt. Op deze geweldige plek zien we op 19 februari al die prachtige gebouwde wagens weer langstrekken tijdens de Grote Twentse Carnavalsoptocht. En niet alleen uit de Boeskoolstad, ook uit omliggende plaatsen als ’n Doarp en de Siepelstad. Ik kijk er nu al naar uit. Daar, op die plek, tegen de sokkel van de Symbolische Vorst 2021 ligt de volgende envelop.

De Vader, de Zoon en de Heilige Geest

Aan wie denk je nou het meest?

Laat uw fiets op deze plek achter

We doen het vanaf nu iets doordachter

Loop via de Marktstraat richting het andere plein

En aanschouw daar het bijzondere festijn

Dus ik zet mijn fiets op slot en loop de route die me is aangegeven. Vanuit de Markstraat zie ik al een gigantisch podium staan en vanaf Ter Stege tot aan het podium is alles afgezet met hekken. Ik snap waarom ik mijn fiets moest laten staan. Bart pakt het groots aan bij het Ter Stege Festival. Massa is kassa moet hij hebben gedacht. Mijn scherpe blik vangt bij de marktsteen een gedaante op die dezelfde kleren aanheeft als de schim die ik bij huis weg zag lopen. De gedaante is nagenoeg onherkenbaar maar toch zie ik iets in hem dat me bekend voorkomt. Ken ik hem uit mijn tijd van de BB? Of wellicht nu bij De Kadolstermennekes? Wordt het stokje overgedragen aan een nieuwe generatie? Heel onopvallend, voor zover je met mijn postuur onopvallend kunt zijn, probeer ik dichterbij te komen. Maar het mag niet baten. Hij heeft me al in de gaten. Hij schiet het kleine steegje naast Markant en ik loop hem achterna. Als ik het steegje inschiet, is hij al weg. Ik word daar bijna misselijk van de wietlucht. Wie blowt er nu in deze krappe ruimte. Ik zag de schim rechtsaf slaan, dus ik schiet ook de Boterstraat in. Tegen het hek van de passage van de Driehoek naar de Groote Markt staat een jong stel ruimschoots meer te doen dan alleen elkaars amandelen te pellen. Hoe klef wil je het hebben, laat ze daar een iets discretere plek voor opzoeken. Het is inmiddels volledig donker maar ik blijf de schim achtervolgen en het blijft me door de gedachten spoken dat ik iets aan hem herken. Via de Waagstraat en de Monnikstraat kom ik uiteindelijk in de Palthetuin uit. Ik kijk om me heen, mijn ogen schieten als een gek heen en weer maar ik zie niets meer. Alhoewel, vanuit een ooghoek zie ik iets glinsteren tegen de deur van de Bombazijn. Een nieuwe envelop. Ik lees hardop de tekst.

Uiteraard is ook het 59e span weer uniek

De Blaank’n zijn de toekomst, daarin zit muziek

Om op het juiste spoor te geraken

Moet je primair kijken naar de kleine zaken

Toch is mij het gelukt om jou te misleiden

Dat is echter van alle tijden

Beleef deze zoektocht innerlijk nog eens weer

En dan heb jij ook dit jaar weer de eer

Sluit je ogen en tel dan tot tien

Kijk vervolgens vooruit en je zult de Hoogheid zien.

Terwijl ik gedachten de  hele avond de revue laat passeren en mijn ogen dicht doe, zie ik langzaam alle puzzelstukjes in elkaar vallen. Daar, in die mooie stadstuin, in het donker maar met een geweldige volle maan hoog aan de hemel, doe ik mijn ogen open en kijk voor me. Tegen het geweldige historische pand dat Palthehuis heet, zie ik HEM staan, de UITVERKORENE, de man die het carnaval bij de Blaanke Boeskeulkes voor mag gaan in 2023, de man die de scepter zwaait over het jongerencarnaval in Oldenzaal. Hij kijkt me aan, brengt met veel ceremonieel zijn rechterhand naar zijn linkeroor, geeft me een goedkeurend knikje verkenning met een blik alsof de historie zich herhaalt en glipt vervolgens de duisternis in. Trots op de 59e Vorst, trots op Oldenzaal keer ik terug naar huis en laat me moe maar voldaan op de bank vallen. Wat wordt dit weer een geweldig mooi carnavalsjaar…..

Ralph Steinebach

Oplossing van “De Mysterieuze Vorst”

Vorst Tim II en Sik Jaap zaten op meerdere plekken in de tekst verstopt. Zo schreef ik dat met mijn rug in de zon lag. RUG is de afkorting van de Rijksuniversiteit Groningen waar de Sik zijn bachelor heeft gehaald. Daarnaast heet de vriendin van de Hoogheid Kyra, wat ‘zon’ betekent. Vlak daarna sta ik ‘snel’ op. In het Engels is dit Quick, de club waar beiden heren voetballen. Ze zijn ook beiden lid van zaalvoetbalvereniging ’t Hoekje, ook dit wordt in de tekst genoemd: ik zie een schaduw het hoekje omlopen.

Tijdens mijn fietstocht kom ik door de Spoorstraat, dit is de straat waar de Hoogheid geboren is. In het eerste gedichtje wordt gesproken over de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Dit is de Heilige Drie-eenheid. De Drie-eenheid is ook de basisschool waar de Hoogheid op heeft gezeten. Vervolgens zit er een duidelijke verwijzing in de tekst naar Ter Stege, waar de Hoogheid jaren achter de bar heeft gestaan. De nieuwe baan van Vorst Tim II is bij Eijssink, een bedrijf dat in kassasystemen doet. Vandaar de verwijzing naar ‘massa is kassa’.

Ik vraag me op een gegeven moment af of het stokje wordt  overgegeven aan een nieuwe generatie. Dat kun je bij deze heren wel zeggen. Zowel de vader, de oom en de opa van de Hoogheid hebben het ambt van Hoogheid al eens bekleed bij de Oelewappers en de opa en de oom van de secretaris zijn in het verleden Stadsprins geweest. Ook de achternamen van de Hoogheid en de Secretaris zaten verstopt in de tekst. Zo is ‘blowt er’ een anagram van Wolbert en ‘hoe klef’ is een anagram van Ekelhof.

Tot slot vroeg ik in het laatste gedichtje te kijken naar de primaire zaken. De eerste (‘primair’) letters van de eerste drie woorden in de volgende zin vormen de letters TIM. De rest van de tekst was zoals gebruikelijk of onzin of om jullie op het verkeerde been te zetten.

Ralph Steinebach