Het Klokkenspel

Het is een van de best bewaarde geheimen van Boeskoolstad. Want wie wordt de nieuwe Vorst van de Blaanke Boeskeulkes? Hieronder een cryptisch verhaal om u een handje te helpen bij deze zoektocht. Op 1 januari 2022 is het zover en toont Hij zich aan het publiek bij Ter Stege. Na 1 januari laten we op onze site weten waar Hij verstopt zat.

Het kermisweekend ligt al een tijdje achter ons, de Missietent staat alweer veilig opgeborgen in de stalling en het vet van kroketten is al lang veilig afgevoerd. De dagen worden alweer korter en ondanks dat de najaarszon zijn werk doet, gaat hier in huis toch de thermostaat een graadje omhoog. Die invallende herfst is natuurlijk wel geweldig om in ons mooie Twente heerlijk een stuk te wandelen in de buitengebieden. Lopend over de stuwwal, langs de koeien die gretig bij de liksteen op hun beurt staan te wachten, konijnen en hazen die her in der het bos in schieten op het moment dat je er voorbij komt en die vervolgens weer zorgen dat de duiven of andere vogels van schrik uit de bomen omhoog schieten. De tijd waar landbouwers hun maïs afrijden en je die heerlijke geur van de natuur op kunt snuiven en kunt genieten van die heerlijke najaarsbloemenpracht. En als je geluk hebt, miezert het iets in de achter de horizon wegzakkende najaarszon en ontwaar je nog een regenboog. Mooier kun je het bijna niet krijgen.

Maar in plaats van ellenlange wandelingen te maken, wacht ik al een tijdje op een belletje of een ander signaal van de voorzitter of de regent. Elke avond vroeg onder de wol, hopende dat ik de volgende ochtend toch eindelijk aan mijn zoektocht mag beginnen. Elf jaar inmiddels heb ik dit verhaal mogen schrijven en ik zou er nog heel graag een twaalfde jaar aan vast willen knopen. Maar ‘kinderen die vragen worden overgeslagen’, zei mijn moeder altijd. Dus ik wacht rustig af. De twijfel bij de verantwoordelijken kan ik wel begrijpen. Het blijft natuurlijk elk jaar een gok. Doorzien ze me naar al die jaren misschien? Zijn alle trucjes en maniertjes uitgewerkt? Ben ik nog in staat om dit verhaal van de gewenste lading te voorzien? Ik hoop het van ganser harte.

Want we zijn er na dat ellendige carnaval van vorig jaar en al het geouwehoer rondom corona wel weer aan toe he? Het gezellige samenzijn, jongeren die wagens bouwen met elkaar, feesten organiseren, sponsors werven, boekjes uitbrengen en ga zo maar door. Na de fantastische prestatie die de BB vorig jaar in het coronacarnaval heeft neergezet, gun je die bössels een normaal en regulier carnaval zoals ze dat altijd gewend zijn geweest.

Als ik op een willekeurige zaterdagochtend in oktober de krant uit de brievenbus pak, zie ik ook een gouden envelop liggen. Mijn hart maakt een sprongetje en ik laat de krant direct links liggen. Mijn volledige focus gaat naar die envelop. Ik maak hem met trillende handen open en trek er een kaart uit met een gedichtje:

Je zit dit jaar niet voor een dubbeltje op de eerste rang, maar voor twintig cent

Doe je best en vindt die uitverkoren vent

Wie wordt de vaandeldrager van dit jaar?

Stap op je fiets en start bij de Scholtenhaer

Jij, godvrezende man, begin scherp aan deze tocht!

Hij zal je beschermen, zoek tot je vindt wat je zocht

Landgoed Scholtenhaer-Rhododendronlaan is een van de mooiste plekjes hier in de buurt. Die weet ik wel te vinden. Lui als ik ben pak ik de elektrische fiets van Anouk, schiet onder de groene loper door, sla rechtsaf de Haerstraat in, groet Klokk’n Toon op de hoek van de Emmastraat en fiets niet veel later, de in het voorjaar gekortwiekte, Rhododendronlaan op. Ik fiets door en zie in de verte, bij de wei met de Schotse Hooglanders, dat iemand zich met snelle voetbewegingen uit de voeten maakt. Ik gooi mijn fiets tegen het hek, maar van deze persoon is niets meer te zien. Opgelost in de ochtendmist. Op de houten wand van de schuur zie ik met houtskool een nieuwe aanwijzing geschreven:

Er is momenteel veel gaande in onze mooie stad

En hoeveel geweldige koppels van de BB hebben we al niet gehad

Het 58e span is uiteraard ook weer uniek

En in de Blaank’n zit ook dit jaar weer veel muziek

Om je zoektocht te kunnen vervolmaken

Moet je alleen nog op de juiste plek geraken

Op landgoederen en rondom paleizen ga je HEM niet vinden

Pak je fiets en ga naar de plek die mensen hier kortgeleden heeft doen verbinden

En dan ineens, alsof er een schok door me heen trekt, valt alles op zijn plek. Ik spring op mijn fiets, snel de Rhododendronlaan af richting het centrum van onze mooie Boeskooldstad en parkeer hem tegen het nieuwe atelier van de Horological Brothers. Op deze plek stonden op maandag 25 oktober honderden mensen het schouwspel te volgen van het plaatsen van de nieuwe Plechelmusklok in de Plechelmustoren en op zondag 12 september is op diezelfde plek diezelfde klok feestelijk binnengehaald. Deze bijeenkomsten tonen de verbindingskracht van Oldenzaal. Ik laat alles op me inwerken en kijk vervolgens naar boven. Daar, op de plek van een galmgat, hangt nog een metalen kooi. En in die kooi, daar staat HIJ. De UITVERKORENE….Hij kijkt me aan, brengt met veel ceremonieel zijn rechterhand naar zijn linkeroor en glipt de toren in. De plek waar het carillon nu niet meer uit 48 maar uit 49 klokken bestaat. Trots op de 58e Vorst, trots op Oldenzaal keer ik terug naar huis en laat me moe maar voldaan op de bank vallen. Wat wordt dit weer een geweldig mooi carnavalsjaar…..

Ralph Steinebach