Oplossing vorstencode 2020

Oplossing van “De wandeling”

Vorst Bart IV en sik Lars zaten op meerdere plekken in de tekst verstopt. Zo wordt in het begin van de tekst gesproken over ‘de moeder der bomen’: een ander woord voor ‘moeder’ is ‘ma’ en een Iep is een boom. Tezamen maakt dit ‘Iepma’, de achternaam van zowel Vorst als Sik. 2 regels verder staat ‘als de kippen’. In 1985 ging en andere tweeling Bart en Lars voor, de gebroeders Kip, dus net als de Kippen vormt nu een tweeling het span. In diezelfde lijn is ook het laatste deel van de laatste zin van het eerste gedichtje te lezen: ‘Wat hebben keizers gemeen’ of wellicht te lezen als ‘wat hebben ze met Keizers gemeen?’ In 1977 vormden de gebroeders Keizer, eveneens een tweeling, het span van de Blaanke Boeskeulkes.

Als ik uren en dagen aan het studeren ben, dan ben ik een blokker. Blokker is een voormalige werkgever van Vorst Bart IV. En de naam Lars betekent de ‘gekroonde’, wat ook voorkomt in de tekst. Dat er dit jaar ‘gelijk weer muziek in zit’, klopt op diverse vlakken: De Hoogheid en Sik vormen samen met hun vader ‘De Iepjes’. De Iepjes doen al een aantal jaren mee aan het Leedkesfesival van De Kadolstermennekes. Tevens woont de Sik aan de Orgellaan.

En wat komt er ‘na de derde’? De vierde uiteraard. En er waren de Hoogheid al 3 Bart’s voorgegaan. Verderop in de tekst wordt er gesproken over ‘de nodige ervaring’ en dat heeft de nieuwe Vorst. Zo is hij in zijn jonge jaren Prins geweest van de Bongerd. Maar de naam ‘Bart’ impliceert binnen de BB ook ervaring, er zijn er immers al drie voor hem geweest. Tot slot: wanneer je na Bakkerij Pinners linksaf slaat, kom je in de Glindestraat. De Glindestraat is de locatie waar de vader van het span zijn buuts situeert. Hij wordt tijdens de Kadolstergala’s dan ook aangekondigd als ‘Gerard oet de Glindestroat’. De rest van de tekst was zoals gebruikelijk óf onzin óf om jullie op het verkeerde been te zetten.

Ralph Steinebach